Novetats 2018

header ads

El soul d'Etta James. Tell Mama: The Complete Muscle Shoals Sessions (1967)



Etta James és una figura clau en la història de la música, reconeguda com una de les pioneres del rock and roll a finals dels anys 50 i una veu fonamental en el desenvolupament del soul i el blues. Amb una veu poderosa i un estil inconfusible, Etta va aconseguir destacar en una indústria dominada majoritàriament per homes, marcant un camí que altres artistes seguirien en les dècades següents. Tot i que moltes vegades, quan es parla d'Etta James, es fa referència al seu disc At Last! com el seu treball més icònic, és imprescindible reconèixer la importància de Tell Mama: The Complete Muscle Shoals Sessions per comprendre millor l'evolució de la seua carrera i el seu impacte en la música soul.

El disc original Tell Mama, llançat el 1967, va ser un gran èxit i va marcar un moment clau en la carrera d'Etta James. Gravat als Fame Studios de Muscle Shoals, Alabama, sota la supervisió del productor Rick Hall, aquest àlbum va capturar l'essència crua del soul i el blues. Leonard Chess, fundador de Chess Records, va ser qui va veure el potencial d'Etta James i la va portar a aquest entorn musicalment vibrant per treure el màxim profit del seu talent. El disc va incloure grans èxits com “Tell Mama” i “I’d Rather Go Blind”, i va consolidar Etta James com una de les grans veus de la música soul.

No obstant això, amb el pas del temps, es va descobrir que algunes cançons enregistrades durant les sessions a Muscle Shoals no es van incloure en la primera edició del disc. Així va néixer Tell Mama: The Complete Muscle Shoals Sessions, una reedició que ofereix una visió completa de les sessions originals. Aquesta versió ampliada inclou pistes addicionals com “Watch Dog” i “Steal Away”, que van quedar fora de la primera publicació, així com algunes alternatives i versions inèdites que aporten una nova dimensió al treball original.

Etta James en Fame Studios
Etta James en Muscle Shoals, foto: Michael Ochs

La diferència principal entre el disc original i la reedició radica en la inclusió d'aquest material addicional, que ofereix una visió més completa del procés creatiu d'Etta James durant les sessions de Muscle Shoals. La versió ampliada no només reuneix les pistes que no es van incloure inicialment, sinó que també presenta una col·lecció més rica de l'energia i l'emoció que Etta James va aportar a aquestes sessions. Cada pista afegida aporta una nova perspectiva sobre el talent de James i el seu desenvolupament artístic en aquell moment.

A més dels grans èxits com “Tell Mama” i “I’d Rather Go Blind”, l'àlbum reeditat inclou temes menys coneguts però igualment impactants com “You Got It”, una peça enèrgica plena de soul, i “Do Right Woman, Do Right Man”, un himne que barreja elements de gospel i R&B. Aquestes pistes addicionals mostren una Etta James en constant evolució, explorant noves sonoritats i afinant la seva expressió artística.

Les sessions de Muscle Shoals van representar una transformació en la carrera d'Etta James. El treball amb Rick Hall i els músics de Muscle Shoals no només va afegir un nou nivell de profunditat al seu estil, sinó que també va obrir noves vies per a la seva expressió artística. Cada cançó de l'àlbum reeditat revela una faceta diferent d'Etta James, des de la dona forta i desafiant fins a l'artista vulnerable i commovedora.

En resum, "Tell Mama: The Complete Muscle Shoals Sessions" és un àlbum fonamental per entendre la grandesa d'Etta James i la seva contribució a la música soul i blues. La reedició ofereix una experiència auditiva més rica, amb pistes addicionals que amplien la visió del treball original i que destaquen la importància de les sessions de Muscle Shoals en la carrera de James. Aquest àlbum no només és una peça imprescindible per a qualsevol amant del soul, sinó també un recordatori del poder perdurable de la veu i l'ànima d'Etta James.



Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris